Tulpeiland Zeewolde

Donderdag 29 oktober werd het Tulpeiland in Zeewolde officieel geopend. Zondag 1 november organiseerde De Borrelboot een spontane rondvaart naar ditzelfde Tulpeiland. De reden…?

We lazen op facebook enkele berichten van Zeewoldenaren die zich afvroegen hoe zij dan naar dat Tulpeiland toe moesten. Hierop besloten wij spontaan tot een rondvaart speciaal voor de mensen uit Zeewolde.

Het zou één van de laatste mooie weekenden worden van dit jaar en hier hadden we dan ook veel geluk mee. Op zondagochtend om 10.00 uur aanwezig bij Jachthaven Strand Horst om de boot voor de laatste keer dit seizoen vaarklaar te maken. Dit viel nog niet mee want het was heel erg mistig waardoor de boot niet droog te krijgen was.

Uiteindelijk toch alles voor elkaar en zo rond 11.30 uur was de mist ver genoeg opgetrokken om verantwoord aan de oversteek naar Zeewolde te beginnen. 10 minuten later bij het eiland De Zegge gestopt om de politie te water een handje te helpen met het lostrekken van een zeilboot die vast was gelopen in de rietkraag. Nadat dit gelukt was de boot op sleeptouw genomen en naar de haven in Zeewolde gebracht.

sleep-1sleep 2

In Zeewolde stond de eerste groep al te wachten voor de rondvaart van 12.00 uur. Druk was het niet maar dat mocht de pret niet drukken! Zodra iedereen was ingescheept werden de trossen los gegooid en zijn we de haven uitgevaren. Daarna ging het linksaf voor “de Zegge” langs om vervolgens nogmaals links af te buigen richting het Tulpeiland. De mist was bijna geheel opgetrokken en al snel kwam het Tulpeiland in zicht. De waterstand stond al een week op winterpeil maar we hebben toch het hele eiland rond kunnen varen inclusief de eilandjes die de steel van de tulp vormen. Daarna als eerste boot even aangelegd in het haventje van de tulp en daar konden de gasten even de boot uit om alles eens in het echt te bekijken. De zon scheen ondertussen en het was absoluut windstil wat voor mooie plaatjes zorgde.

Na terugkomst in de haven stond de tweede ploeg al te wachten. Dit was aanzienlijk drukker! Er bleek zelfs bijna een compleet shantykoor aan boord te zijn. Snel werd nog een accordeonist opgetrommeld en rond 14.00 uur voeren we nogmaals de haven uit richting het Tulpeiland. Echter bij het uitvaren van de haven konden we het eiland “de Zegge” bijna niet meer zien liggen door de mist die plotseling op was komen zetten. Toen we verder het Wolderwijd op voeren werdt de mist alleen maar dichter en dichter. Gelukkig hadden we een kaartplotter aan boord (een gps voor boten). Het Tulpeiland zagen we pas toen we er al bijna tegenaan voeren. Het deed bijna spookachtig aan en deze unieke omstandigheden zorgden voor schitterende en bijna onwerkelijke foto’s!

Tulpeiland Zeewolde in de mist.

We lagen nu te diep om rond de steel te varen dus we zijn langs de steel omhoog gevaren om vervolgens in de haven van de tulp af te meren. Het was de allerlaatste tocht van het jaar dus de koelkast mocht leeg! Dit hoef je tegen een shantykoor natuurlijk maar één keer te zeggen hahaha. Het was een erg gezellige tocht! In het haventje brak wonder boven wonder de zon door de mist heen. De eerste liedjes werden gezongen en al gauw kwam men los. Enige tijd later voeren we al zingend het haventje uit om vervolgens de inmiddels dichte mist in te varen. Het spookachtige Tulpeiland achter ons latend.

Zeer bijzonder was het om opeens de top van een zeilboot boven de mist uit te zien komen. Dat was echt net een spookschip! (zie de foto hieronder).

Spookschip op het Wolderwijd!

Bij het ronden van het havenhoofd en het invaren van de haven van Zeewolde werden we nog getrakteerd op een paar hele mooie plaatjes. Hiermee kwam de rondvaart tot een einde. Het was erg gezellig, de koelkast was zo goed als leeg en wij hebben ons ook prima vermaakt.

Je komt op de mooiste plekjes met de Borrelboot. Zolang je maar op het juiste moment kijkt!

Wie weet waar dit in Zeewolde is…?